Welk rijbewijs je moet hebben voor een aanhanger, caravan of oplegger hangt van de toegestane maximale massa af. Dit is het lege gewicht plus het maximale laadvermogen. Een aanhanger kan bijvoorbeeld een toegestane maximale massa (TMM) van 750 kilo hebben. Als de aanhanger zelf 150 kilo weegt (leeg gewicht), dan mag er nog 600 kilo aan lading bij (laadvermogen).
Als je jouw kenteken invoert op de website van de RDW zie je welk gewicht jouw auto mag trekken en wat het lege gewicht + laadvermogen van jouw auto is.
Wil je met jouw auto een aanhanger trekken van maximaal 750 kilo (leeg gewicht + laadvermogen)? Dan heb je alleen rijbewijs B (personenauto) nodig. Dit geldt ook wanneer jouw auto en de aanhanger samen niet boven de 3.500 kilo (leeg gewicht + laadvermogen) uitkomen.
Wil je een aanhanger trekken van maximaal 3.500 kilo (leeg gewicht + laadvermogen)? Dan heb je rijbewijs B + BE (aanhanger) nodig. Dit geldt onder bepaalde voorwaarden ook voor een aanhanger of oplegger van meer dan 3.500 kilo.
Met een C1-rijbewijs mag je:
Wil je een zwaarder voertuig rijden? Dan heb je het C-rijbewijs nodig.
Wil je met een zwaardere aanhanger of oplegger rijden? Dan heb je het C1E rijbewijs nodig. Met het C1E-rijbewijs mag je rijden op een voertuig van de C1 categorie met daarachter een aanhanger of oplegger van minimaal 750 kilo. Let op: de TMM van de totale combinatie mag niet zwaarder zijn dan 12.000 kilo.
Om het C1E-rijbewijs te halen, moet je in het bezit zijn van rijbewijs C1.
Wil je jouw C1-rijbewijs beroepsmatig gebruiken? Dan dien je in het bezit te zijn van Vakbekwaamheid Code 95. Je moet dan drie theorie-examens, twee vakbekwaamheidstoetsen en het praktijkexamen doen. Uiteraard kun je jouw C1 rijbewijs met Code 95 bij Van Vugt Verkeersopleidingen halen.
Lees hier meer over onze Code 95-opleidingen.
Voor het rijbewijs C1 zonder vakbekwaamheid dien je drie examens te halen:
Vanaf 18 jaar mag je bij het CBR motorexamen voertuigbeheersing (AVB) en motorexamen verkeersdeelneming (AVD) doen op een lichte motor (A1). Vanaf 20 jaar mag je motorexamen doen op een middelzware motor (A2). En vanaf 21 jaar op een zware motor (A).
A - AM - B - BE -
B -
A - BE - C1 - C - T -
BE - C1 - T - CE - Taxi -
BE - C1 - C - T - CE -
A - BE - C1 - T -