Tractor rijbewijs halen in Hoorn en omgeving

Van Vugt Verkeersopleidingen staat voor kwaliteit, deskundigheid en gedrevenheid. Op het gebied van trekker rijlessen is onze rijschool jarenlang een bekend gezicht. Sinds 2023 zijn wij in het bezit van een prachtige Fendt 500 Vario Trekker. Door onze persoonlijke stijl van lesgeven voelt iedereen zich bij ons thuis: jong en oud, starters en gevorderden. Onze instructeurs houden van hun werk en dat merk je.

Waarom een tractor-rijopleiding bij Van Vugt?

 • specialist in de regio West-Friesland
 • gecertificeerde en ervaren opleiders
 • het nieuwste materiaal
 • flexibele lestijden
 • subsidiemogelijkheid

Voor wie?

 • Voor iedereen die weleens met een landbouw- of bosbouwtrekker (LBT) of motorrijtuig met beperkte snelheid (MMBS) op de openbare weg rijdt
 • Voor (toekomstige) werknemers in de groen-, grond- of infrasector die willen investeren in hun beroepskansen

Sinds 2015 is het trekkerrijbewijs (je mag het ook tractorrijbewijs noemen) door de overheid verplicht gesteld om de verkeersveiligheid te verbeteren. Er gebeurden relatief veel ongelukken met LBT’s en MMBS‘en op de openbare weg. En in bijna heel Europa is het T-rijbewijs al langer ingevoerd.

Onze ervaren instructeurs voor Rijbewijs – Tractor

Stappenplan

In 5 stappen je trekker rijbewijs

Inschrijving

Wil je jouw tractor rijbewijs halen? Dan kunt je hier bij onze rijschool inschrijven. Dit is tevens het moment om jouw theoriecursus & theorie-examen in te plannen.

Zelfstudie theorie + theorie-examen

De zelfstudie theoriecursus is gericht op alle facetten die nodig zijn om jou goed op het tractor theorie-examen voor te bereiden. Het theoriegedeelte gaat onder andere over kennis van de verkeersregels, wetgeving voor agrarische voertuigen, gedragsregels en veiligheidseisen. Het theorie-examen vindt plaats bij het CBR en mag worden gedaan vanaf 15,5 jaar. Op het theorie-examen laat je zien dat je de verkeersregels kent en dat je een goed verkeersinzicht hebt. Je krijgt 50 meerkeuzevragen, daarvan moeten er 40 goed zijn om te kunnen slagen.

Gezondheidsverklaring

Wie praktijkexamen wil doen voor het T-rijbewijs wordt door het CBR beoordeeld op rijgeschiktheid. Dat wil zeggen: het CBR kijkt of je geestelijk en lichamelijk in staat bent om te rijden. Daarom wordt om een zogenaamde ‘Gezondheidsverklaring’ gevraagd. Dit zijn 11 vragen over jouw gezondheid. Op mijncbr kun je de Gezondheidsverklaring digitaal aanvragen en invullen. Je hebt hierbij een DigiD code nodig. De  kosten voor de Gezondheidsverklaring bedragen 44,50 euro. Heb je gezondheidsklachten, dan is een ‘Geneeskundig Verslag’ van jouw arts nodig. Jouw arts vult het verslag in, waarna je het verslag naar het CBR stuurt. Dit verslag wordt beoordeeld door een medisch adviseur van het CBR. Meer informatie over de Gezondheidsverklaring vindt je op de website van het CBR.

Praktijklessen

Vanaf 16 jaar mag je beginnen met de praktijkopleiding voor het tractor rijbewijs. De praktijkopleiding bestaat uit rijlessen op de openbare weg en bijzondere verrichtingen. Wat leer je allemaal? Omgaan met het voertuig, veiligheid, doorstroming van het verkeer, rekening houden met andere verkeersdeelnemers en milieubewust rijden. Hoeveel lessen je nodig hebt, hangt af van jouw ervaring op de trekker of MMBS. De praktijklessen starten vanaf de rijschool.

Praktijkexamen

Vanaf 16 jaar mag je het praktijkexamen T-rijbewijs doen. Dan moet je wel geslaagd zijn voor het theorie-examen en jouw Gezondheidsverklaring hebben ingediend. Het praktijkexamen wordt afgelegd op de landbouwtrekker met aanhanger; dezelfde combinatie als waar je rijles op hebt gehad. Het examen duurt 85 minuten, de rit zelf duurt 60 minuten. De examinator zit naast je op de trekker. Tijdens het examen toetst de examinator of je veilig en zelfstandig kunt rijden en of je voldoende rekening houdt met andere weggebruikers. Direct na de rit hoor je of je geslaagd bent.

850 euro compensatie voor behalen T-rijbewijs

De kosten voor het behalen van een T-rijbewijs kunnen een drempel zijn om te kiezen voor een opleiding in Groen, Grond of Infra. Omdat de sector behoefte heeft aan goede en vakbekwame medewerkers, moet deze drempel zo laag mogelijk zijn. Daarom hebben de sociale partners via het Colland Arbeidsmarktfonds een compensatie van € 850,-. mogelijk gemaakt.  Bekijk de website van groengrondinfra.nl voor meer informatie over deze regeling en voorwaarden.

Losse producten
Intake T (90 min) € 149.00
Praktijkles T (60 min) € 105.00
Theorie examen € 85.00
Theorie examen individueel € 150.00
Online leeromgeving € 99.00
Theorie cursus € 59.00

Tractor (T) opleiding 15 uur

 1.950

 • Praktijkexamen

Tractor (T) opleiding 20 uur

 2.450

 • 20 uur praktijkles
 • Praktijkexamen
Actiepakket

Tractor (T) opleiding 25 uur

 2.899

 • 25 uur praktijkles
 • Praktijkexamen
Tractor (T) opleiding 15 uur  1.950
Tractor (T) opleiding 20 uur  2.450
Tractor (T) opleiding 25 uur  2.899

Inschrijven

Vul het onderstaande formulier in om je in te schrijven. Zodra wij je inschrijving hebben ontvangen nemen wij contact met je op voor de verdere planning.

Inschrijven voor

Maak eerst een keuze

Onze ervaren instructeurs